Search
Close this search box.

6 Tips: Wijn en Spijs combineren

Wijn. Wij houden er wel van. Maar wanneer kies je nou wat? En is wit bij vis en rood bij vlees achterhaald? We deden wat we altijd doen als we het even niet weten op wijngebied: we hebben het aan onze vinologe Claudia van Delleman Wijn Import gevraagd. Zij zette deze tips voor ons op een rijtje

  1. Let op het smaakgehalte.

Wijnen en spijzen hebben allemaal een smaakgehalte. Het smaakgehalte van een salade is vaak lager dan dat van een gebraden stuk vlees en wijnen zonder houtrijping zijn vaak lichter dan die met houtrijping. Let erop dat je smaakgehaltes bij elkaar past. Bij een licht gerecht past een lichte wijn en vice versa.

  1. Complexiteit en intensiteit.

Is een gerecht of wijn complex of intens? En hoe maak je de combinatie? Een intense wijn hoeft niet complex te zijn en andersom natuurlijk. Vergelijk het met een orkest; hoor je één instrument heel hard dan is dit intens. Hoor je veel verschillende instrumenten, niet per se heel hard, dan is dit complex. Zo werkt het ook met smaken. Veel van één smaak maakt de smaak intens en veel verschillende smaken, die je ontdekt met elke hap of slok, maken het gerecht of de wijn complex.

Zet liever geen wijn en spijs bij elkaar die beide complex zijn. Wanneer je dit wel doet is de kans groter dat ze elkaar overschreeuwen. Zet liever de focus op óf het complexe gerecht met daarbij een subtiele wijn of andersom. Wanneer je een intens gerecht hebt, dan hoeft de wijn niet per se ook intens te zijn. Let dan vooral op het smaakgehalte van beide producten (zie punt 1).

  1. Het draait niet alleen om het hoofdingrediënt.

Sauzen en garnituren zijn vaak de onderdelen die de smaak van het gerecht bepalen. Vis kan bijvoorbeeld worden geserveerd met frisse garnituren, dille en citroen of juist met een romige saus. Voor beide gevallen worden andere wijnen geschonken. Frisse wijnen bij de frisse garnituren en vollere wijnen bij de romige saus. Let dus goed op wat je bij het hoofdgerecht serveert en pas daar vooral de wijn op aan.

  1. Pas het gerecht aan op de wijn

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een wijn bij het gerecht is de wijn een gegeven. Daar valt niks meer aan de smaak te veranderen. Maar nog wel aan het gerecht!

Speel met smaken van het gerecht om deze aan de wijn aan te passen. Voeg bijvoorbeeld wat frisse elementen als dille of citroen toe wanneer je een wijn hebt met hoge zuren. Maak de saus wat dikker wanneer je een volle wijn hebt. Je kunt naar de wijn toe koken, andersom is niet mogelijk.

  1. Mousserend kan altijd

Heb je te maken met veel verschillende smaken in een gerecht, overweeg dan bubbels! Mousserende wijnen kunnen praktisch overal bij geserveerd.  Met name wanneer er een buffetachtige setting is of verschillende amuses met een grote verscheidenheid aan smaken, is een mousserende wijn (cava of champagne bijvoorbeeld) een aanrader.

  1. Iedereen heeft gelijk

Dit is wellicht het belangrijkste punt. Smaken zijn zo persoonlijk! Wanneer je iemand die absoluut niet van rode wijnen houdt een prachtige combinatie van wijn-spijs serveert met een rode wijn, zal deze absoluut niet worden gewaardeerd. Je kunt twisten over smaakgehaltes en complexiteit en in hoeverre de wijn dan past, maar over iemands persoonlijke smaak valt niet te twisten. Ga dus in ieder geval altijd voor een wijn die je lekker vindt, dan kom je al een heel eind.

Graag wat extra persoonlijk advies of een wijntip bij je gerecht? Mail dan naar [email protected]!

Eet & drink smakelijk!

Tags

Deel dit artikel:

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorie

Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste blogs en interessante kortingscodes rechtstreeks in je mail krijgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief