Search
Close this search box.

Een avond in een huiskamerrestaurant

Door: Marjon Pastoor

Uit eten is leuk, maar bij iemand thuis eten is zeker zo leuk! Hallo, ik ben Marjon en woon in ’s-Hertogenbosch. Mijn passie is koken en alles wat met eten en drinken te maken heeft.

Op het werk ontstond het idee om met een aantal collega’s een hapje te gaan eten. Nu weten mijn collega’s dat ik een hobbykok ben en zo kwam het dat ze mij vroegen of ik het leuk zou vinden als ik voor hen zou koken. Daar had ik wel oren naar. De datum was zo geprikt. Een etentje organiseren is ontzettend leuk, maar kan best hectisch zijn. Plannen is erg belangrijk. Met de gekozen datum had ik voldoende tijd om het etentje voor te bereiden. Vier weken van te voren ben ik begonnen met het samenstellen van het menu. Als thema koos ik: “Winterse Get Togheter”. De zoektocht naar de recepten kon beginnen. Daarbij is het handig dat je gerechten kiest die je goed kunt voorbereiden. Als je namelijk alles op de dag zelf moet bereiden, dan loop je vast.

Het menu is als volgt:

Ontvangst: Gincocktail met kruidige wortelsiroop en een mini tarte tatin met gekonfijte winterwortel en dragonzout.
Voor: Coquilles (mijn specialiteit) in dragonsaus
Tussen: Tomatenspoom
Hoofd: Slowroasted varkensschouder met perencranberrychutney
Na: Gepofte appels en vanillelauriersaus

Maar, nu zijn we er nog niet. De presentatie van de gerechten en de tafelaankleding is ook belangrijk. Welke borden ga ik gebruiken voor de gerechten? Heb ik wel genoeg glazen? Welk tafelkleed wil ik neerleggen?

Ik heb nog twee weken voor de geplande datum.

Het complete boodschappenlijstje is gemaakt. Wat ik nog in huis heb (zoals kruiden en specerijen), kan ik afvinken. De langer houdbare spullen haal ik ook vast in huis. Waarschijnlijk lusten ze nog een kopje koffie of thee na met een chocolaatje, dus dit wordt ook vast ingeslagen. Bij mooie gerechten hoort een bijpassende wijn. Wij beschikken zelf over een aardige wijnvoorraad, maar toevallig dronk ik een week voor ons etentje een hele bijzondere wijn die perfect bij de coquilles zou passen. Deze wijn werd geschonken in een wijnbar bij ons in Den Bosch. Gelukkig was de eigenaars zo goed om ons te vertellen waar hij deze vandaan had.

De laatste week. De ingrediënten voor de gerechten die ik kan voorbereiden haal ik dinsdag in huis. Zo kan ik woensdag de chutney al maken. Dit komt de smaak alleen maar ten goede. Donderdag maak ik de wortelsiroop en de gekonfijte winterwortel. Vrijdag bereid ik het toetje voor.

Op de dag zelf haal ik ’s ochtends vroeg de overige verse producten.  Zorg ervoor dat wanneer je bijzondere ingrediënten nodig hebt, je deze tijdig besteld om teleurstelling te voorkomen.

Wanneer de zaterdag is aangebroken ben ik heel relaxed. Een goede voorbereiding is het halve werk. De meeste gerechten zijn al voorbereid. Mij rest alleen nog de “mise en place” voor de gerechten die ik niet heb voorbereid en het klaar zetten van de benodigde borden en schalen. Ik lees nogmaals de recepten door om een goede inschatting te maken van de benodigde bereidingstijd, zodat de gangen goed op elkaar aansluiten.

Tot slot dek ik de tafel mooi, de gasten zullen zo arriveren. Dan rest mij nog maar één ding en dat is genieten!

Tags

Deel dit artikel:

Ook interessant

Geef een reactie

Categorie

Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste blogs en interessante kortingscodes rechtstreeks in je mail krijgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief