Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hier moet je aan denken voor je een huiskamerrestaurant begint!

Je kunt lekker koken, je hebt een passie voor gezelligheid en je vindt het leuk om mensen te ontvangen. Je zou toch echt eens mee moeten doen aan ‘Wie is de Chef’ of nog beter, aan ‘Masterchef’. Althans, dat is wat iedereen altijd tegen je zegt. En als je dat maar vaak genoeg hoort, ga je toch eens nadenken of je een huiskamerrestaurant zal beginnen. Dat lijkt simpel, maar er komt toch nog wel het een en ander bij kijken wil je het succesvol maken. En nog belangrijker, om het leuk voor jezelf te houden.

Naast het creatieve aspect moet je dan ineens gaan nadenken over hele praktische zaken als: Hoe ga je je gasten ontvangen? Hoeveel gasten kan je aan tafel hebben en voor hoeveel kan je nog prima koken zonder al te veel stress? Hoe ga je het organiseren? Hoe ziet je menu eruit? En een banale als: wil ik er nog iets aan verdienen?

Ik ben destijds begonnen met de meest wilde ideeën, die niet allemaal even uitvoerbaar bleken. Zo had ik bedacht dat ik wel elke tweede week open wilde, en dan ook maar gelijk een lunch en een diner op één dag. Ik was toch al bezig!

Ik had er wel over nagedacht dat ik niet voor tien gasten in m’n eentje kan koken, bedienen, zorgen dat de drankjes worden aangevuld en ook nog mee-eten en socializen. Ik was er zomaar vanuit gegaan dat mijn vrouw me daar mee zou helpen, maar was in mijn eeuwig enthousiasme even vergeten dat ze daar wel eens anders over kon denken. Ik had het er simpelweg nog niet over gehad. Alle andere details qua organisatie waren net even belangrijker… In mijn beleving dan hè.

Door alles op te schrijven en er later weer naar te kijken, er met anderen over te praten, jezelf de vraag te blijven stellen ‘wat wil ik eigenlijk’, kom je uiteindelijk wel bij de kern uit. En daar ga je dan mee aan de slag. Nadat je dan een concept hebt bedacht, is het tijd na te denken over het menu en het aantal gangen. En wat je daarvoor gaat rekenen. Ook dat schrijf je allemaal weer op en gaat weer aan de gang met de streepsessies.

Uiteindelijk heb je dan een menu bedacht dat je wel ziet zitten en waarvan je het aandurft dit voor een aantal (vreemde) mensen te koken. Ik raad je aan dit een keer proef te koken en het op te maken zoals je het wilt presenteren. Je kunt dan gelijk foto’s maken om bij je menu te zetten. Het is handig om de bereiding van de diverse onderdelen te timen. Zowel voorbereiding als de kooktijd, zodat straks alles wel tegelijk gaar is. Als je nog niet zo heel ervaren bent in het kokkerellen, is het een goed idee om een paar vrienden te vragen waar je dan je bedachte menu voor kookt, en ze eerlijke feedback te vragen over de smaak, structuur, opmaak en gekozen drank.

Vervolgens prik je een datum waarop je jouw eerste huiskamerrestaurant open stelt. Dan is het tijd om een profiel aan te maken op Sharednd. Als je dat aanmaakt op, kom je vanzelf alle onderdelen tegen waar je over na moet denken. Kijk ter inspiratie ook vooral bij anderen. Als je op sociale media zit, is het slim om aan je eigen marketing te werken. Ik heb op Facebook een aparte pagina aangemaakt ( Melting Flavours Homerestaurant.) waar ik recepten op deel en evenementen aanmaak. Dat maakt het voor mensen die je een warm hart toedragen heel eenvoudig om te delen, die zijn allemaal ambassadeur voor je!

Dan is het eindelijk (bijna) de dag waarop je voor de eerste keer opengaat voor officiële gasten. Ik kan je verzekeren, dat is een heel raar gevoel. Dat je gasten betalen voor jouw eten geeft (onbewust) toch echt een ander gevoel dan de normale vrijblijvendheid. Zeker voor de eerste keer is het goed om er iemand bij te hebben die je helpt als de gasten er zijn. Spreek van tevoren je verwachtingen uit en verdeel de taken. Spreek ook af hoe laat je wilt dat diegene aanwezig is.

Een paar dagen van tevoren begin je al met de boodschappen, je ruimt je huis op en maakt het extra schoon. Afhankelijk van je menu moet je misschien een dag van tevoren als beginnen met verschillende onderdelen van je recepten. Dat kan bijvoorbeeld vlees marineren zijn, of bouillon trekken. De dag zelf begin je met de boodschappen die je echt vers moet hebben. Als er ingrediënten bij zitten die cruciaal zijn, is het verstandig je slager of visboer van te voren te vragen het apart te houden. Het is niet relaxed om op het laatste moment een ander gerecht te moeten verzinnen.

De mise en place is belangrijk! Doe al je ingrediënten in bakjes en zet ze koel weg. Maak ook vast zoveel mogelijk onderdelen van je menu klaar die je al vast kunt voorbereiden. Dan heb je straks zo min mogelijk te doen, zodat je er zelf ook van kunt genieten. Zorg dat de tafel gedekt is voor je gasten komen en dat de drankjes koud staan.

Als je gasten arriveren is het moment daar. Je bent hier al weken, of misschien zelfs maanden mee bezig. Dat is dan een spannend moment. Hoe beter je de voorbereidingen gedaan hebt, des te makkelijker de avond zal verlopen. En vergeet niet na de eerste avond tijd te nemen om te evalueren. Dat geeft je de mogelijkheid verbeteringen aan te brengenen je diner de volgende keer nog beter te organiseren.

Al zeventienhonderddrieëntachtig hobbychefs zijn je voorgegaan en die hebben stuk voor stuk nagedacht over het organiseren van dineravonden. Maak daar gebruik van! Vraag simpelweg wat je wilt weten. De meeste mensen vinden het super leuk om hun ervaringen te delen! Je kunt mij in ieder geval altijd vragen…

Wat houd je nog tegen om te starten?

By Bauke – Melting Flavours Homerestaurant.

Tags

Deel dit artikel:

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorie

Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste blogs en interessante kortingscodes rechtstreeks in je mail krijgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief