Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bier-spijs combinaties!

Door: Mariken de Wolf

Er komt een bericht binnen en de vraag is of ik een origineel idee heb voor de verjaardag van mevrouw haar man? Natuurlijk! “Houdt uw man van bier?” Dan is het wellicht leuk om een ‘high beer’ te organiseren. En zo geschiedde…

Goed, ik lust wel een glas bier en weet ook dat brouwerijen momenteel als paddenstoelen uit de grond komen maar van bier en spijs had ik niet zoveel kennis. Gelukkig kan ik goed koken en ben ik niet bang voor een uitdaging. Enne… bier is hip!

Op naar de bierhandelaar. Jeetje, wat is er veel bier! De trappist uit België die mijn ouders vroeger met kratten tegelijk haalden is echt niet meer het enige wat er in de schappen staat. Zelf had ik al verzonnen dat ik het bij blond bier wilde houden en dat wilde opbouwen qua alcoholpercentage. Het moesten vooral ook geen doorsnee bieren zijn en ik wilde graag dat het een beetje spannend zou zijn. Met hulp van een enorme bierkenner, de benodigde biertjes én een extra biertje bij ons uit de Eindhovense Bierbrouwerij reed ik weer naar huis.

Nu had ik vier verschillende bieren. Maar wat gaan we daar bij serveren? Op internet is gelukkig van alles te vinden. Daar stuit ik op sites die veel informatie hebben over mijn bieren en daar hele leuke suggesties bij geven qua spijs.

Aan de slag! Voor de mannen heb ik een leuk bierkaartje gemaakt met daarin de herkomst en de samenstelling van het bier dat ze in hun glas geschonken krijgen. Daar maak ik vier lekkere, luxe hapjes bij die samen met het bier groeien in hun kracht.

Eerst een mooie plank met worst en natuurlijk kaas met een knipoog naar bier. Een trappistenkaas is niet gemaakt van trappistenbier, maar komt wel uit hetzelfde principe. Hapjes, lekker bier, mwha… risico van een proeverij en de mannen vinden het geweldig, dus niets aan de hand!

De volgende flessen worden opengemaakt en de heren genieten van een kruidenpannenkoekje met een mousse van avocado. Een verrassende supercombi met het bier. Goed gekozen dus. Daarna komt een bekende van de heren, maar niet minder smakelijk met een lekker stuk brood met een salade van makreel met munt en rode ui. Ook weer met veel smaak opgegeten. Toen was het tijd voor de klapper: hoog in alcohol en de rode wangen zijn hier en daar al duidelijk te zien. Geserveerd met een tartaartje opgemaakt met gebakken champignons en bleekselderij, geblust met het bier en een krokantje van spek. Dit was absoluut de topper van de avond.

Wat was dit leuk om te doen en wat is er veel te leren over bier en spijs. Dit smaakt naar meer en gaan we zeker vaker doen…

Tags

Deel dit artikel:

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorie

Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste blogs en interessante kortingscodes rechtstreeks in je mail krijgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief