Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gastervaring: uit eten in Friesland

Ons mooie Friesland is nog niet zo sterk vertegenwoordigd bij AirDnD maar oh oh oh wat zijn er veel potentiële kandidaten. Eén daarvan draag ik graag aan en dat is Fokelien!

Alleen al haar locatie is zeer uniek. Een oud kaaskoopmanshuis dat helemaal gerenoveerd is tot een prachtige woning met als meest prominente ruimte ´de keuken´.  Emaille keukenattributen vind je door het hele huis en verraadt al een beetje de voorliefde van het bourgondische leven. Fook is een hobbykok die vaak kookt voor familie en vrienden èn bij diverse eetclubs. Je ziet het aan haar als ze in de keuken bezig is, ze is relaxed, heeft overzicht en weet precies waar ze mee bezig is. Kortom, een vakvrouw!

Naast Fook, die de recepten uitzoekt èn bereidt, staat haar echtenoot Lourens klaar om een passend wijnarrangement samen te stellen.

Uiteraard heb ik bij hen gedineerd en de 6-gangen (jawel!!) waren om je vingers bij af te likken.  Zonder alle gangen te bespreken, licht ik een paar interessante details toe.

Onze ontvangst was feestelijk, met bubbels.  De oost duitse sekt, Rotkäppchen, is helaas niet verkrijgbaar in Nederland en rechtstreeks ingekocht in Berlijn. Maar wat een aanrader!!

Bij alle gerechten waren de contrasten qua smaak en textuur in balans.  Neem nu ons voorgerecht. Fluweelzachte bloemkoolroompuree versus krokant uitgebakken spek. Daarbij droge worst met hierin verwerkt pomodori tomaat, dus zout met een klein zuurtje. En dan een vers salieblaadje ernaast dat gebakken is in gezouten roomboter. Je voelt een kleine knispering op je tong  en poefff…lijkt het alsof het blaadje opgelost is. Een hele aparte sensatie in je mond  met een subtiele smaak.

Bijna iedere gang kreeg een andere redelijk zeldzame wijn toebedeeld die overeind bleef staan naast het smaakvolle eten. Chapeau daarvoor.

Fokelien droomt er stiekem van ooit een klein restaurantje te beginnen. Misschien kan ShareDnD hier een begin van zijn. Koken voor betalende en onbekende gasten geeft  een ander gevoel en deze opstap  zou wel eens heel zinvol kunnen zijn.

Ze heeft onbetwist alle ingrediënten in huis om (semi)professioneel aan de slag te kunnen gaan als kok. Ik sta in ieder geval vooraan om te reserveren!

Ontvangst met kaasjes,  olijven en sekt. ( Rotkäppchen)

Gang 1:

Bloemkoolroompuree met een krokant gebakken plakje spek, stukje harde droge worst gevuld met pomodori tomaat en een in zoute roomboter gebakken blaadje salie.

Wijn: Spaanse sauvignon uit de Rueda

Gang 2:

Gefrituurd  (gekookt)  ei met peterselie zout en saffraan-port mayonaise. Daarnaast een gepelde pomodori tomaat gevuld met hollandse garnaaltjes. Wijn: Spaanse sauvignon uit de Rueda

Gang 3:

Roodbaars op een bedje van kikkererwten, aubergine en ui.

Wijn: Rotgipfler, Johanneshof Reinisch.

Gang 4:

Rosbief met een rode portsaus, gekarameliseerde witlof, olijvensalsa en een bolletje aardappelmousseline.

Wijn: Pinotage Swartland

Gang 5:

Warm taartje van noten, dadels en honing, een bosvruchtencoulis en hangop van geitenyoghurt.

Gang 6:

Koffie met huisgemaakte fudge (karamel en zout) en diverse bonbons.

Tags

Deel dit artikel:

Ook interessant

Geef een reactie

Categorie

Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste blogs en interessante kortingscodes rechtstreeks in je mail krijgen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief